Hultet Ranch

Hultet Ranch

Om Bloggen

Berättar hur det gick till då vi blev med Robot. Hur vi tänkte, planerade inför bygget, under bygget och när det äntligen blev klart...och hur det sedan fungerar för oss. Vill du vara med från början? Klicka på 1 under Kategorier.


Luftning av korumporna

Livet efter ByggetPosted by Lotta Gustafsson Thu, May 30, 2013 00:11:24

Så fick de galanta damerna komma sej ut...det är SKÖNT, även om själva betessläppet blir i helgen!

Den äldsta tanten, Grandiosa, skuttade så lagom smäckert, två-tre steg hon också, högdräktig som hon är!

Vill du se dem live, kolla på: http://www.youtube.com/watch?v=RxKpnM99VYw&feature=youtu.be

Väldigt mycket action var det, jämfört med tidigare år, då korna kommit ut en och en efter mjölkning i Robbe. Nu öppnade vi bara dörren och sen var det fritt fram!

Vackra Klara, som ska kalva om ca 2 veckor, står i skuggan och tycker att livet är rätt härligt!

Inne blev det rätt tomt...

  • Comments(0)//www.hultet.com/#post91

Hultets Restaurang

Livet efter ByggetPosted by Lotta Gustafsson Tue, December 25, 2012 15:21:34

Tidigare i veckan öppnade vi upp grindan mellan sinko/rehab avdelningen och lösdriften...det var ett populärt tilltag från vår sida...lösdriften blev plötsligt som Norrland och sinko/rehab (med 10 platser) blev som att vara i Indien...tätbefolkat!

När jag sedan bestämde mej för att öppna hö-restaurang i lilla avdelningen, blev brudarnas lycka fullkomlig!

De står på rad och köar snällt för att vänta på sin tur...det är nästan så jag funderar på att införa någon typ av platsbokningssystem.

Det är nästan omöjligt att komma sej in och ströa i de liggbås som finns...de är hela tiden upptagna....ute i lösdriften är det rena glesbygden...

I övrigt väntar vi på månadens andra kalvningsboom...de som var beräknade före julafton har inte kalvat än och de som är beräknade efter nyår ser ut som de ska kunna kalva när som helst...misstänker det kan bli trångt i kalvningsboxarna, för kalvning är smittsamt...börjar en så kör de igång allihop!

Ha en God fortsättning och ett Gott Nytt År!

  • Comments(0)//www.hultet.com/#post87

Present från Holland

Livet efter ByggetPosted by Lotta Gustafsson Mon, July 02, 2012 23:56:41

Öppnade nyss dörren för att släppa in en av katterna och hittade ett paket från Lely på bron! Vad var det nu jag beställt...och glömt?? Handle with Care, stod det dessutom...vad var nu detta? Stod i mitt namn också, annars brukar Kjelle vara adressaten på det mesta...

Så jag slet snabbt upp det...man är ju rätt nyfiken av sej... och...TADAA!!

En sparko!

...med vindkraft på andra sidan...har sagt i flera år vi ska skaffa det!

Vet inte hur jag ska tolka detta...sparar jag pengar genom att ha en Lely robot eller behöver jag spara pengar för att ha en Lely? smiley

(Eller... behöver jag ha sparade pengar för att ha kor?)

Sparko-mysteriets upplösning...

Det är en fika-sparko till Lely-Erik...tänk vad Lely är omtänksamma!smiley

  • Comments(0)//www.hultet.com/#post67

Väder och maskiner...

Livet efter ByggetPosted by Lotta Gustafsson Thu, June 28, 2012 14:18:29

...är väl bland de mest lynniga "ting" man kan ha att göra med!

"Voranna" gick ju sådär, med avbrott för regnet som vräkte ned...när det sedan äntligen slutade regna, då havererade såmaskinen!

Skörden av ensilage gick i samma anda...vi slog, det regnade...när vi ska börja köra...då "pajjar" balpressen! Repkillarna är långt uppi Adak...så de kan inte komma förrän imorgon. Regnet hägrar igen så vi får väl se hur det blir med både väder och maskin...

Tack och lov har det varit så pass kallt att gräset inte förvuxit.

(På tal om kallt...jag som laddat för kanonsommar...varken bikini eller cykelbrallorna har blivit speciellt använda, än.)

De kära damerna tycker vädret är rätt idealiskt och än har inte de gräsliga bromsarna gjort entré. Däremot har brudarna fått nån "magsjukeattack" där de lindrigt sagt "kissar med pruppen"...bara att se till att man inte står i vägen!

Vet inte om Vicky garvar åt att hon fick in en femetta i min byxficka?

Det har även "sprutat" kvigkalvar senaste veckan...5 på 7 dagar...det är faktiskt lite roligare! smiley

  • Comments(0)//www.hultet.com/#post66

Äntligen...

Livet efter ByggetPosted by Lotta Gustafsson Sat, June 16, 2012 16:28:04

...kom sej tanterna ut på grönbete! :-D

Årets betessläpp 120616, lite försenat pga allt regn

För första gången i sitt liv, vad jag vet, sprang Olivia!

  • Comments(1)//www.hultet.com/#post64

Brudarna i manegen

Livet efter ByggetPosted by Lotta Gustafsson Wed, June 13, 2012 23:41:03

Så kom sej till slut även våra brudar ut...visserligen inte på betet än (måste få torka upp någon dag till), men i alla fall ut och "lufta rumporna"!

Faktum är att det är ganska tråkigt med "kosläpp" nu för tiden...inte alls samma "action" som det var när alla släpptes ut samtidigt, efter att ha stått på bås hela långa vintern. Vi brukade öppna "utdörren" några veckor innan de skulle få gå ut och genast blev det ett himla liv på tanterna, som minsann visste vad det innebar att dörren i hörnet öppnades...
Nu är det ingen som reagerar, för dörrar och fönster är öppna från tidigt på våren, för att de ska få "lukta på våren". :-)

Lucia (kallad Lusse eller Lucy) blev 2012 års första utegångsbruds-kandidat

Hon tyckte väl inte det var särskilt märkvärdigt...skuttade lite halvhjärtat...

Sen kom Zira ut...fast de känner ju varann...

Ytterligare några men inte blev det särskilt mycket fart för det...rätt odramatiskt!

  • Comments(2)//www.hultet.com/#post63

Var är solen??

Livet efter ByggetPosted by Lotta Gustafsson Tue, June 12, 2012 00:03:27

Jag vet inte hur det är där du befinner dej, men här har vi knappt sett solen de senaste veckorna...däremot har vi sett en massa regntunga moln...som dessutom släppt ifrån sej en MASSA regn!

Men så idag, tittade solen in på eftermiddan...och man blir alldeles varm och glad...tänk vad lättpåverkad man är! ;-)

Har faktiskt laddat för en kanonsommar i år...(brukar normalt gå i bikini dygnet om när sommaren kommer, egentligen det enda man kan ha på sej när det blir varmt, annars flyter man bort)...i år blir det cykelbrallor som andas...tyckte det kunde vara praktiskt när det i fjol toppnoterades 49 grader inne i lagårn (där jag trots allt spenderar större delen av dygnet).

Brudarna vi köpte från Älvsbyn var inte vana vid bikiniklädd matte, så de gjorde stora ögon första sommaren de var hos oss...nu har jag nästan börjat tro att de är modeintresserade, för så fort jag tar på mej nåt jag inte brukar ha, ska det undersökas in i varenda söm...detta gäller även våra egna brudar. (För några veckor sedan drog jag på mej Kjelles skoteroverall en natt när jag gick ut till brudarna...de kände knappt igen mej! De var hyfsat förvånade över att Kjelle pratade med min röst :)... När jag byter handskar äter de nästan upp händerna på mej... Får väl se hur kovänliga mina nya cykelbyxor är...blir de uppätna får jag väl dra på den gamla bikinin igen.

För att återgå till vädret, som vi ändå inte kan göra något åt, så har det orsakat en hel del förseningar...har inte släppt ut korna än i lervällingen som blivit (torra drivgångar är en ouppnåelig dröm), sådden tog hastig ledigt pga regn, en ytterst nära förestående översvämning av gödselbrunnen (behöver knappast späda ut koskiten med vatten som det ser ut nu), vi har allvarligt övervägt om vi ska börja med risodling ute på de nysådda fälten. En bonde i grannbyn påstod att hans ärtor har flytit upp till "ytan"...undrar hur bra de gror där?

Kjelle påpekade igår (han fyllde dessutom år) att han började slå första skörden samma dag i fjol och att han idag (fast i fjol) rullade i 32 graders värme...

Kan det vara så att det var bättre förr?

Om jag nu tänker tillbaka två år så kan jag snabbt konstatera att det inte var det! Då var vi mitt uppe i bygget...

Här är blivande gödselbrunnet, där storstenarna aldrig tog slut.

Grunden påbörjad...mycket kvar innan lagården är klar!

Vid närmare eftertanke...nej...jag är nog rätt nöjd med nuet, trots att det regnar!

  • Comments(1)//www.hultet.com/#post62

Mjölkens dag imorrn!

Livet efter ByggetPosted by Lotta Gustafsson Thu, May 31, 2012 16:59:09

Imorgon är det 1 juni...vilket innebär att det är MJÖLKENS DAG, i mer eller mindre hela världen, för det är FN-organet FAO, som instiftat denna dag!

Svenskarna dricker visst hyfsat mycket mjölk, varannan dricker mjölk varje dag...må så vara att det bara är i latten, räknas ändå...

Läste på Svensk mjölks hemsida att man i Malaysia ska försöka slå Guiness världrekord i skålningar, i mjölk! Hmmm...

I Thailand kan man filma när man dricker mjölk och lägga upp klippet på webben, för varje klipp kommer ett paket mjölk att doneras till Röda korsets arbete med att få världens fattiga att bli friskare.

I Nigeria har skolor aktiviteter av olika slag, för att slå ett slag för mjölk...tänka sej!

I Sverige...öhhh...ingenting, vad jag vet...skämmigt, eftersom det skriks så högt om att vi ska dricka mjölk. (Du har väl läst Mjölkrevolutionen förresten, av Fredrik Colting?)

Tänkte ge dej lite anledningar till att dricka extra mycket mjölk imorgon (du får gärna fortsätta varje dag, året runt, så vi bönder kanske kan överleva några år till!)

Om man tränar, (vilket man förstås gör...eller?) minskar träningsvärken och kroppen återhämtar sej snabbare, om man dricker 5 dl mjölk efter träningen.
Mjölk är en naturlig och billig återhämtningsdryck alltså, innehåller faktiskt det mesta man behöver...(jämför det med att käka en proteinbar, som kostar en tjuga på gymmet!)

Mjölk och mjölkprodukter förbättrar den kognitiva prestationsförmågan, framför allt MINNET. Bara det måste väl vara bästa anledningen i världen att dricka mjölk, eller hur?

För oss som producerar denna vita skatt, fortsätter lönsamheten att försämras...för varje producerad liter mjölk, har vi över ca 1,50 kr efter att foderkostnaden är bortdragen. Detta ska räcka till alla andra räkningar och eventuellt lite lön till bonden.

Vid årsskiftet fick vi sänkt pris för mjölken vi levererar och som grädden på moset stiger foderpriserna...tja, det är väl bara till och bita ihop...och hoppas att ni därute, springer iväg till affären och köper extra mjölk imorgon...och alla andra dagar! Skippa läsken i sommar, drick mjölk!

Skrållan står med skräppa (världens värsta ogräs!) upp till knäna, sommaren 2011

Brudarna hos oss ska alldeles strax ut på grönbete...gräset ska bara få växa lite till, så de har något att tugga på... Förresten, när jag var barn började alltid mjölken smaka gröngräs på sommaren (drack paketmjölk då)...det var banne mej ingen "hit"!

Kom ihåg...köp med dej några extra liter från affären imorgon!

  • Comments(0)//www.hultet.com/#post61
Next »