Hultet Ranch

Hultet Ranch

Om Bloggen

Berättar hur det gick till då vi blev med Robot. Hur vi tänkte, planerade inför bygget, under bygget och när det äntligen blev klart...och hur det sedan fungerar för oss. Vill du vara med från början? Klicka på 1 under Kategorier.


Början...

1 Bygga lösdrift?Posted by Lotta Gustafsson Mon, March 28, 2011 22:38:27

Egentligen började det redan 2007 med funderingar och ett antal ritningar. Men när mjölkpriset sjönk och det blev allmänt "down" i branchen, byggde vi i liten skala, istället för en stor lösdrift. Det bidde bara en tumme och inte en vante...en avdelning med 2 stora fina kalvningsboxar...

...och plats för småkalvar. Även "ekonomi" utrymme, dvs en avdelning för allt möjligt, ett omklädningsrum, entré för veterinär och semin, "fus"toalett. (Min man gnällde på mej när jag inte iddes ta av mej "fus"skorna för att gå på toa i vårt "rena" omklädningsrum, så en "fus"toa var högt på önskelistan)

Detta bygge gjordes med viss baktanke...OM vi ville bygga vidare en dag, så var vi en bit på väg.

Så på hösten 2009...två veckor efter att korna kommit in för vintern...DÅ VAR DE SKITIGA!! Jag sa till min man, Kjelle, att NÄÄ, nu bygger vi en lösdrift...med ROBOT! Jag VILL INTE att korna ska se ut såhär....jag VILL att de ska vara RENA och FINA och MÅ BRA!

Diana ligger och väntar på att vi ska komma igång med den där fina lösdriften

Jag började rita på olika lösningar på en lösdrift som skulle vara i anslutning till vår gamla ladugård. Jag hade gjort ett antal ritningar förra svängen, när det inte blev något, men nu försökte jag tänka annorlunda och hitta andra lösningar på diverse problem jag stött på vid tidigare ritningar. Svårast var det att få ihop det på ett bra sätt, med vår gamla ladugård. Den var lite för smal för att den skulle gå använda till något vettigt.

Jag (och min man:) var på det klara med att vi bara skulle ha en robot. Jag vill känna ALLA kor, om någon hänger med öronen vill jag kunna upptäcka det direkt. Så UPPSIKT över alla djur, var ett ledord. En ranglåg ko, skulle MÅ BRA hos oss, var ett annat ledord...trots allt är ju mer än 80% av korna i en flock ranglåga.

Många lösdrifter är ritade med sinkorna längst ned i ladugården (från roboten räknat)...vad händer då om någon kalvar för tidigt?? Joo...stor risk att någon kalv hamnar på fel ställe...där man ABSOLUT INTE vill ha dem. Att ha uppsikt över dräktiga damer...det var ytterligare en faktor att ha i åtanke.

Så sent en natt (när jag börjar rita kan jag inte sluta förrän jag hittat en lösning på ett problem) så föll poletten ned för mej...vi skulle ju förstås flytta ut en vägg i gamla ladugården, för att få plats med sinkorna!! Hah, så enkelt det var!! Presenterade mitt förslag på sinkoavdelningen i gamla ladugården för min man (på morgonen vid morgonfikat)...men njae...han var väl inte överförtjust över min "senaste" idé. (Vilket i praktiken innebär...Okej...han behövde alltså övertalas med lite kvinnlig list, för jag var övertygad om att DETTA var den ultimata lösningen på hela ritningen.)

Så vi stötte och blötte, diskuterade och till slut var vi överens...vi skulle flytta väggen och bredda den gamla ladugården för en sinkoavdelning.

Efter detta beslut var det som att allt övrigt föll på plats, med den nya ladugården.

  • Comments(1)//www.hultet.com/#post0