Hultet Ranch

Hultet Ranch

Om Bloggen

Berättar hur det gick till då vi blev med Robot. Hur vi tänkte, planerade inför bygget, under bygget och när det äntligen blev klart...och hur det sedan fungerar för oss. Vill du vara med från början? Klicka på 1 under Kategorier.


Hur gör man sen då?

3 Vart börjar man?Posted by Lotta Gustafsson Mon, March 28, 2011 23:23:59

Nu hade vi alltså en ritning på en lösdriftsladugård...men hur gör man sedan???

Vi tog kontakt med LRF som, åtminstone då, var med i projektet Startpaket Mjölk. Där fick vi träffa en konsult som vi presenterade våra planer för. Han gjorde en liten "översikt" över hur våra förutsättningar såg ut och i samråd med honom kom vi fram till att "ge järnet". Vid slutet av träffen frågade han oss hur lång projekteringstid vi hade...var det 2 år?

Min man och jag såg på varann och svarade att Nää...vi skulle flytta in i vår nya ladugård till hösten...hösten 2010! Vår konsult svalde och klämde fram att: Oj då...ni har som bestämt er redan...och Jaa...vi hade bestämt oss, vi skulle bygga en lösdrift till korna...NU!

Sedan blev det bråttom...det var ansökningar till Länsstyrelsen, man behöver förprövningsbeslut på ritningen. Vi åkte helt sonika dit, visade ritningen för Länsstyrelsens byggnadskonsulent, fick ritningen godkänd av honom och åkte hem....allt för att få igenom förprövningen så snabbt som möjligt.(Ifall det var något som inte såg bra ut kunde jag snabbt ändra det...ville inte vänta flera veckor på att det skulle hanteras)

Offerter på bygget, VVS, elinstallation, gödselbrunn, grävning av brunn, inredning, gummimattor, madrasser, utgödsling...det var alla möjliga offerter! För de stora posterna (läs; framför allt bygget och robot, behöver man 2 eller fler offerter). MEN, med facit i hand, hur många offerter man än tar in, så står man där i slutändan och upptäcker att: Shit!! Detdär hade jag inte räknat med!! (T ex...stängsel till gödselbrunnet ingick inte, bara det kostade 50 000 kr!)

Hur som helst...vi fick in offerter och vår LRF-konsult hjälpte oss att räkna på om vi skulle klara av det hela rent ekonomiskt. En fredag eftermiddag ringde han och sa...Jaa, jag tycker det ser ut som att ni måste skala bort nån miljon. Nån MILJON!!! Jag tänkte: Är han inte klok!!?? HUR ska vi kunna skala bort NÅN MILJON när vi inte ens har gjort något lyxigt?? Okej...vi ville ha gummimattor i ALLA (2) skrapgångar, inte bara i foderbordets skrapgång. Men i övrigt var det ingen lyx...vi ville ju att våra kor skulle ha det bra...vad skulle vi då skala bort för att få ned slutsumman??

Helgen gick åt till att deppa...fundera...men vi kunde inte komma fram till något sätt att skala bort nån miljon. På måndagen ringde vi vår konsult igen och berättade att vi inte kunde komma på något sätt att skala bort nån miljon. Punkt. Då fick det hellre vara, hela rasket. Punkt.

Plötsligt var det min man, eller konsulten (minns inte vilket) som kom på att hela bygget var beräknat på antalet koplatser i nybygget inklusive sinavdelningen. Men vi skulle ju även ha kvar 6-7 koplatser i gamla ladugården, för de kor som av juverhälsoskäl (eller annat) inte kunde vara i lösdriften...de koplatserna hade vi inte räknat in i kalkylen!

När vi kalkylerade på 83 koplatser istället för 77 så blev läget ett helt annat...DÅ behövde vi inte längre skala bort nån miljon!! Då var vi på banan igen! NU skulle det byggas! smiley

  • Comments(0)//www.hultet.com/#post1