Hultet Ranch

Hultet Ranch

Om Bloggen

Berättar hur det gick till då vi blev med Robot. Hur vi tänkte, planerade inför bygget, under bygget och när det äntligen blev klart...och hur det sedan fungerar för oss. Vill du vara med från början? Klicka på 1 under Kategorier.


Full fart

7 Bygget tar fartPosted by Lotta Gustafsson Tue, March 29, 2011 23:17:25

Markarbetet tog nog 3 veckor eller nåt sånt. Det var ENORMA massor som skulle fyllas upp, trots att vi hade en rätt bra sandbacke under det översta gegg-lagret.

Sand i mängder!

Sedan skulle även gamla gödselplattan bort...

Stenbumlingen som Peter kastade runt med grävskopan. Landningen i betongplattan kändes ända in i bostadshuset, ca 70 meter därifrån!

Den ensamma pinnen som sticker upp visar var ena hörnet på ladugården hamnar.

Vår plan från början var att börja med grunden längst bort från gamla ladugården, för att kunna använda gödselplattan och köra ut gödseln från ladugården. Men, det tog inte lång tid förrän det inte gick köra utgödslingen. Detta betydde att maken Kjelle fick lov att börja handskotta. Detta ägnade han sej åt från mitten av maj ända tills vi flyttade in i nya ladugården i oktober! Hur många ton skit han hand-skottat i sommar, är det ingen som vet. Men om någon förtjänar Årets Applåd, så är det han!

Väggen med 8 små fönster kommer senare att rivas, flyttas ut och bli sinkoavdelning

Sedan skulle det grävas upp igen, vissa valda delar förstås...t ex där kulverten skulle gå. (Kulvert är "änd-avloppet" där all gödsel från skrapgången hamnar, för att sedan skjutsas ut i gödselbrunnet)

Samtidigt som byggarna höll på med grunden till hela härligheten, började en annan grävskopa med Jerker som förare, planera och gräva för gödselbrunnet.

Jerker "in action"

Allt gick som smort! Grunden gick framåt med stormsteg och Jerker grävde sej djupare och djupare...

....men så började det sticka upp STORA stenar i gropen. Stenarna visade sej vara så stora och så många att vi behövde spränga bort dem.

Totalt borrades det nästan 200 borrhål...hur många gånger sprängexperten Pär skrek: Tänt var det här! vet jag inte. Korna slutade bry sej om sprängningarna...

Sprängare Pär hyrde in en ordentlig maskin till hjälp, som han fjärrstyrde. Han påstod att det var för att spara på armarna, men jag tror faktiskt han lekte lite med fjärrkontrollen också!

Att sedan hålla på och försöka göra en grund, några meter ifrån ett område där man spränger för fullt, kanske inte känns så lyckat...men vi hade inte så mycket att välja på. Huvudsaken var att det gick vägen!

Betongplattan har börjat ta form.

Det tar en väldig tid, att anlägga grunden eller platten. Det är en hel drös olika nivåer som ska gjutas, inte bara att hälla ut en massa cement. Det ska byggas formar som håller cementen på rätt plats, fyllas upp med lämplig mängd sand som sedan ska "paddas" för att packas ihop. Sedan kan man gjuta en nivå. Så håller man på tills själva grunden är anlagd.

Vi hade i alla fall tur med vädret!

Sakta men säkert går det framåt, utan större missöden dessutom.

Riktigt lika bra gick det inte med gödselbrunnsgrävningen. Inte nog med att det var storsten där...det var dessutom ett antal vattenkällor som dök upp så vi var tvungna att sätta en pump som skulle pumpa iväg allt vattnet som hela tiden rann till.

Till slut fick Grävaren Jerker dock ordning på det hela...men det blev en månads längre grävning än vad han hade räknat med...och vi fick en rejäl fördyring! Men vi fick i alla fall ett STORT hål för pengarna!

  • Comments(0)//www.hultet.com/#post6