Hultet Ranch

Hultet Ranch

Om Bloggen

Berättar hur det gick till då vi blev med Robot. Hur vi tänkte, planerade inför bygget, under bygget och när det äntligen blev klart...och hur det sedan fungerar för oss. Vill du vara med från början? Klicka på 1 under Kategorier.


Många järn i elden

9 InsidanPosted by Lotta Gustafsson Sat, April 02, 2011 01:11:42

I mitten av augusti har byggarna fått upp nästan hela innertaket (kan knappast vara kul att stå och skruva innertak, de kan inte ha haft mycket blod kvar i armarna när dagen var slut!)

Längst mot gamla "fusväggen" blir robotrummet. Till vänster ska väggen öppnas upp och skrapgången ska fortsätta in i gamla delen.

Isoleringen i väggarna är delvis på plats när elektrikerna börjar visa sej. En ung praktikant monterar lysrör som sedan ska sättas upp på en vajer i taket. Det blir 4 rader med lysrör.

LRS Agri montören Peder gör entré och börjar klura på hur vi vill ha det. Liggbädden sätts på plats först, toppduken i gummi, är inte lätt att handskas med. Den är nästan 2 meter bred och kommer i rullar om 50 meter, tung som bly! Madrasserna är av latexliknande material, 120 breda och betydligt mer lätthanterade!

Det blir färdigt lite här och där, man hoppar mellan olika arbeten för att underlätta för de andra som jobbar febrilt därinne. Skivorna sätts upp på väggarna, fönster likaså. Inredningen sätts på ena liggbåssidan. Gummimatta läggs i ena skrapgången.

Någonstans här upptäcker vi att vi inte fått alla gummimattor som ska ligga i skrapgångarna, nästan hälften är kvar i Canada! Det kommer att ta 3 veckor att få hit dem med båt...inte bra...Bilden är tagen den 18 september och vi har planerat för inflyttning den 1 oktober. Kommer vi att hinna få hit mattorna i tid?

Det är mycket kvar att göra, byggarna river väggen i gamla delen. Det ser rätt häftigt ut...lite mysigt i höstmörkret.

Borta vid presenningen döljer sej lösdriften

Gamla väggen och golvet rivs och schaktas ut. Skrapgång och liggbås kommer att gjutas om i samma nivå som i nya lösdriften.

Vi försöker få till sinkoavdelningen snabbt för vi har en del brudar som behöver komma sej in i avdelningen, de ska kalva om några veckor. Det är många fina dagar i sommar och de går ingen nöd på flickorna som ligger och kollar på bygget.

Här ligger några Älvsby damer vi köpte i maj

Men på kvällarna, i regn och mörker är det inte lika roligt att ha dem ute. Jag är ute och klafsar runt i gyttjan och letar kor med ficklampa, medan Kjelle mjölkar 8 kor i stöten. Vi har, i slutet på hösten, bara 8 platser att mjölka på och drygt 50 kor att mjölka, när 8 är klara skickar vi ut dem och skiftar gäng ett antal gånger. Så vi längtar efter att ladugården ska bli klar!

Här har några damer fått inviga sinkoavdelningen.

Vi kämpade och slet hela sommaren och framför allt hösten, men när 1 oktober började närma sej insåg vi att vi inte skulle hinna bli klara för inflyttning. Det var väl främst gummimattorna i gångarna som ställde till det. Utan dem gick inte utgödslingen montera heller. Så det var bara att kämpa på.

Skrapgångsmattorna kommer i sista andan och LRS Peder tar med sej en medhjälpare för att få klart skrapgångarna.

Den 12 oktober bestämmer vi oss för att NU SKA korna in i lösdriften. Det är ohållbart att ha dem ute längre. Vi samråder med Lely och kommer överens om att vi ska mjölka dem som vanligt på kvällen och sedan släppa in dem i lösdriften så de får "mingla" över natten. På morgonen ska vi börja "köra kor" genom roboten.

När vi mjölkat första gänget (för sista gången i gamla ladugården), satt på dem halsband och släppt ned dem i lösdriften, tar vi in gäng 2. De har hört att det är inflyttning ikväll, så de står på rad utanför ladugården och bara väntar på att bli insläppta. Det är första gången det har hänt i sommar! De råmar och är alldeles till sej...de har också längtat!

Kor är ju nyfikna till sitt sätt...kollar noga in deras nya bostad. Tar inte lång tid innan första damen är inne i roboten och undrar vad man ska göra där smiley

Andra kollade dock in annat först...(Stjärwan hann in både i robot och hitta matbordet :)

Kolla...käk finns det också!

Vi var klara först kl 2 på natten...men det var värt det. Det var fullkomligt underbart att låta ALLA kor vara inne för natten, och inne i nya ladugården. Tror de höll med.

Jag tror faktiskt att de tyckte de hamnat i himlen. Åh, så gott vi sov den natten!

  • Comments(0)//www.hultet.com/#post8