Hultet Ranch

Hultet Ranch

Om Bloggen

Berättar hur det gick till då vi blev med Robot. Hur vi tänkte, planerade inför bygget, under bygget och när det äntligen blev klart...och hur det sedan fungerar för oss. Vill du vara med från början? Klicka på 1 under Kategorier.


Äntligen är helgen över!

Livet efter ByggetPosted by Lotta Gustafsson Mon, February 27, 2012 01:30:22

För några veckor sedan fick vi, för första gången, några kor som drabbats av klövspaltsinflammation. Troligen smittades de vid klövverkningen, några dagar tidigare, eftersom vi inte haft det förr. Vi behandlade damerna i fråga och andades ut när de inte blev fler.

I torsdags var det en sinko och en annan dam som hade ont och feber = behandling.

Lördag kväll var det bara att ringa veterinären igen, nu var det 4 st som hade svullet ben, haltade och feber...+ Disa, som inte kunde öppna munnen, för hon hade en käkböld och var jättesvullen över hela kinden... Det var hyfsat enkelt att hålla sej för skratt på lördagsnatten, då vi sent omsider kom in från lagår´n.

Söndag morgon var jag inte ens särskilt intresserad av att stiga upp, än mindre att gå ut i till brudarna...kunde lika gärna vara ett gäng till med hälta och feber därute...hade drömt att gamla Kicki blivit sjuk.

Nu är det ju så att det inte bara är att strunta i att gå ut till dem...de lever ett fritt liv förvisso, men under (ständig) tillsyn.

Vi har troligen några jobbiga månader framför oss, klövspaltsinflammation är väldigt smittsamt, och det brukar visst inte ge sej förrän alla mottagliga damer har fått en "lämplig" dos av smitta. Vi ska byta ut utgödslingen om 1-2 veckor och då ska vi försöka sanera skrapgångarna med högtryckstvätt och kalk. Kanske finns nån som är intresserad av att komma och hjälpa till? smiley

Söndagen har förflutit med manuell klövdusch och därefter fotbad (för damerna), utan nya klövspalter, tack och lov! Men det är skönt att helgen är över...det är framför allt mycket billigare att ringa veterinären på veckodagar, om det skulle behövas!

  • Comments(0)//www.hultet.com/#post47