Hultet Ranch

Hultet Ranch

Om Bloggen

Berättar hur det gick till då vi blev med Robot. Hur vi tänkte, planerade inför bygget, under bygget och när det äntligen blev klart...och hur det sedan fungerar för oss. Vill du vara med från början? Klicka på 1 under Kategorier.


Bondens dag?

Livet efter ByggetPosted by Lotta Gustafsson Mon, March 05, 2012 01:27:31

Har filosoferat lite över livet idag...om oss bönder i synnerhet. Vilka krav som ställs på oss med alla EU-papper (snart dags för SAM-ansökan), vi ska uppfylla alla möjliga och ibland omöjliga krav, rapportera allt möjligt i tid, ställa upp på diverse undersökningar (nu senast fick jag en påminnelse om att jag inte fyllt i en undersökning om hur jag vill att framtidens ko ska vara).

Vi ska ta hand om våra djur så klart, vi ska ha djuröga (annars kan man hyra in en person som kommer och "frågar kon" åt dej), vi ska vara maskinkunniga, teknikkunniga, datakunniga, svetskunniga, foderkunniga, uppfinningskunniga...enkelt uttryckt, kunniga på allt möjligt...å inte att förglömma...överlevnadskunniga!

Tack och lov levererar vi mjölk till Norrmejerier, som har lovat oss producenter att vi ska få lite mer betalt för mjölken än andra i landet (TACK alla ni som köper Norrmejeriers produkter!). Arla sänkte härom dagen betalningen till sina bönder, igen. Vi har också fått sänkt pris för vår mjölk, men Arla betalar ännu sämre. Så det gäller att vara överlevnadskonstnär, för priserna på allt möjligt annat som vi behöver köpa till våra kor, det sjunker då väldigt sällan!

Hur som helst så kom jag idag fram till att vi bönder är fantastiskt duktiga! Vi kan med all rätt slå oss för bröstet och säja "fy f-n va vi är bra", precis som studenterna då de tar examen...för hur många av er andra skulle vilja kunna alla dessa kunnanden jag nyss räknat upp, arbeta 7 dagar i veckan, många fler timmar än 8 per dag, och inte tjäna storkovan?

(Tro nu inte att jag klagar...det gör jag inte...finns inget jag hellre skulle vilja göra än det jag gör...i praktiken, lever för mina kor...)

Jag har i alla fall kommit fram till att det borde finnas en BONDENS DAG...det finns ju alla möjliga andra dagar....Internationella Pizzans dag (1/1), Mjölkens Dag (1/6), Vänsterhäntas Dag (13/8)...så varför inte Bondens Dag??

Förutom mina filosofier så har jag konstaterat att jag har ett gäng "stalkers" i lagår´n...närmare bestämt 4 damer som har kalvat de senaste dagarna. Så fort de sett mej i närheten av grindan som leder till kalvningsboxarna, kommer de springande och vill jag ska släppa in dem till sina kalvar. Vissa är mer "brutala" än andra...Henrietta är en väldigt "fysisk" stalker...hon tror att jag fattar bättre om hon kör upp sin mule 2 cm från mitt ansikte och stirrar mej stint i ögonen. Nu råkar det ha blivit ännu mer tillökning idag, så alla damer kan tyvärr inte få komma till sina kalvar...Henrietta protesterar högljutt mot detta...hon tror dessutom att man kan komma sej till kalvavdelningen genom roboten...har sprungit in i roboten otaliga gånger, (och blivit avvisad, för man kan inte mjölkas var annan minut). Vi har kört klövbad idag, så Henrietta har garanterat lagår´ns renaste klövar!

Klövtvätt med såpvatten i första baljan, sedan madrass med klövvårdande medel. Bella heter modellen som passade på att göra såpvattnet skitigt!

Tänkte avsluta med en liten bild på min kära Stjärna...hon gillar att höra hur vackra ögon hon har! smiley

Stjärna ville gärna bli fotad idag...Henrietta tittar fram för att påminna mej om att hon också finns

  • Comments(0)//www.hultet.com/#post49