Hultet Ranch

Hultet Ranch

Om Bloggen

Berättar hur det gick till då vi blev med Robot. Hur vi tänkte, planerade inför bygget, under bygget och när det äntligen blev klart...och hur det sedan fungerar för oss. Vill du vara med från början? Klicka på 1 under Kategorier.


Bönder = tiggare

Livet efter ByggetPosted by Lotta Gustafsson Tue, August 11, 2015 23:56:16
Håller på och ska lära mej göra äkta surdegsbröd, och råkade snubbla över bagaren Sébastien Boudet. Inte nog med att han har stor insikt om surdegsbakning, utan han har även förstått kärnan i Sveriges bönders problematik!

Han säger att "för 20 år sedan förvandlade vi bönderna till tiggare...de får inte betalt för sina varor utan måste gå till regeringen, till EU och tigga om pengar" (bidrag).
Ja, där slog han huvudet på spiken!

Vidare säger Boudet: "Det bästa man kan göra är att handla direkt från bonden, mjölnaren...direkt från producenten"!
Jaa...jag håller fullständigt med honom!

Kruxet är bara alla lagar och regler hindrar oss bönder från att sälja våra oprocessade livsmedel, direkt till konsumenten...som gör att våra fina livsmedel kostar mer än den mat som importeras till Sverige...medans mat som inte ens skulle vara lagligt producerad enligt Sveriges lagar, får utan problem säljas...bara den är importerad.
Visst är det märkligt?

Jag får sälja råmjölken gubevars...turligt nog för alla kalvdansvänner :-)
Konstigt nog får jag även baka bröd och sälja till mina kunder...bara jag har lite koll på renligheten hemma i köket :-)
Men jag får varken sälja, ELLER bjuda på ett glas kall mjölk, till de nybakta brödet...

Jag får inte heller gå ut i skogen, plocka Karl Johan svamp och torka den...för att sedan sälja den i vår gårdsbutik. Däremot får jag sälja svampen som den är...kanske full av mask...vad vet jag, då jag inte skurit i den och rensat den!

Ägg får vi, tack och lov, fortfarande sälja hemma på gården...men inte om äggen är tvättade!(här hade jag tänkt odla grönsaker för att sälja i gårdsbutiken...blev istället höns-spa!)

Och köttet...ja, bara det är slaktat och vaccpackat på godkänt slakteri/styckeri och vi har obruten kylkedja, så får vi sälja det i vår gårdsbutik.
De som kanske ryggar för priset på vårt kött ska komma ihåg, att jag kan berätta vad det är för djur köttet kommer ifrån, vad djuret ätit under sin livstid, om det har fått någon typ av medicin, att köttet är MÖRAT i 14 dagar...listan kan göras lång...vilken ICA-handlare kan svara på det?
Fast, handen på hjärtat...spelar det någon roll?

För våra kunder spelar det roll, eftersom de återkommer och köper våra ägg och vårt kött...och förhoppningsvis även vårt bröd vad det lider...bara jag får till den där surdegen!
Då kommer det även att finnas äkta surdegsbröd...ett riktigt nyttigt bröd, bakat under mina händer...ett bröd som (nästan) kommer direkt från producenten!


  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.